Om Nørrevang

(Senest opdateret 18.02.2020)
På tur rundt i og omkring Nørrevang
mapHvor finder man det lille hus ude på landet, tæt på skov og strand og dog ikke så langt fra byen? Svaret ligger lige for:
I Nørrevang.
Nedenfor kan du danne dig et indtryk af kvarteret. Ved at klikke med musen på de små billeder, kan du få dem at se i større format.
Kvarteret
Nørrevang ligger i den nordlige del af Rønne mellem Haslevej og kysten ud mod Østersøen. Placeringen kan ses på den lille kortskitse øverst til venstre.
Kvarteret består af 32 træhuse givet som gave af den svenske stat. Husene blev leveret som samlesæt i 1947-48 som erstatning for de huse, der blev ødelagt under de russiske bombardementer af Rønne og Nexø i maj 1945. Der er tale om 20 gule toetages villaer ud mod Lærkevej og 12 røde enetages bungalows på Birke- og Fyrrevej. Alle huse har kælder.
Udover de 32 svenskehuse er der siden 1948 bygget 5 parcelhuse ud mod vandet for enden af Lærkevej.
Det tynde lys fra den lave sol en tidlig formiddag i januar kan give en særlig stemning på vejen.
Nordsiden af Lærkevej en tidlig forårsdag.
Et kig ned ad Birkevej.
Vejtræer
Tilbage i 1996 plantede Rønne Kommune et antal kirsebærtræer på de tre veje. Selv om det senere har vist sig, at plantemetoden ikke har givet træerne helt optimale forhold, så forskønner de hvert forår kvarteret med deres fantastiske blomsterpragt, og vi ville meget nødig undvære dem.
Et enkelt træ på Birkevej blev påkørt for nogle år siden og blev fjernet helt. Andre træer, f.eks. ud for Lærkevej 16 har mistet nogle store grene efter påkørsler, men det har dog stadig lidt krone tilbage.
Kirsebaer_IMG_7764 Kirsebaer_IMG_7765
Kirsebaer_IMG_7782
Beboerne
Vi er i alle aldre – lige fra de helt unge til bedsteforældre – familier og enlige. Vi taler en del om maling og vedligehold af træhuse, og så har vi tradition for et par fælles arrangementer i årets løb.
Livet i Nørrevang kan måske bedst beskrives ved at citere, hvad en beboer engang sagde:
Vi kommer hinanden ved, men vi sidder ikke lårene af hinanden –
– i hvert fald ikke mere end den enkelte selv ønsker det, kunne man fristes til at tilføje.
Om det er et dejligt sted at bo?
JA!
Børn og unge
Efter nogle år, hvor der har været en tendens til at børnene blev voksne og flyttede hjemmefra, er der på ny flyttet yngre familier til kvarteret, så børnetallet vokser på ny. Nu er der igen en fin blanding af børn og unge fra teenagere til de helt små i barne- og klapvogn.
Selv om vejen jo egentlig ikke er legeplads, så leger både børn og unge specielt i sommerhalvåret en del på vejen, og det går livligt for sig omkring legepladsen midt nede ad Lærkevej over for Birkevej. Her bliver der gynget, leget i sandkasserne og legehuset, spillet fodbold, rutsjet på rutsjebanen og meget andet. Men det er ikke uden grund, at der er malet BØRN på den øverste ende af Lærkevej.
På legepladsen, som er en kommunal småbørnslegeplads, er der også bord og bænke, hvor de voksne kan sidde og drikke en kop kaffe og sludre, mens de holder øje med de mindstes gøren og laden. Pladsen bruges flittigt ikke bare af beboerne i Nørrevang, men også af beboerne fra nabovejene samt Dagplejen osv.
Boern-1
I sommerhalvåret er der ofte boldspil på vejen.
Det går livligt til.
Gang i legepladsen. De små gynger.
I efteråret 2009 såede kommunen nyt græs på legepladsen. Resultatet var behersket. Græsset kom op i totter.
Skov og strand
Begge dele er bogstaveligt talt lige om hjørnet.
I løbet af kun fem minutter er man i Blykobbe Plantage (Nordskoven) med dens mange dejlige stier, der er velegnede til både løbe-, gå-, ride- og cykelturen. I november 2010 indviede Skov- og Naturstyrelsen en sundhedssti på 2,4 km. Stien udgår fra parkeringspladsen for enden af Antoinettevej. Ved stiens begyndelse er der opsat en stor tavle, hvor man i forskellige tabeller kan læse sig frem til sit kondital (se evt. i fotoalbummet). På tavlen er der også forskellige andre forslag til ture rundt i skoven – allesammen stærkt anbefalelseværdige.
Man kan dog også vælge at gå en tur ned på Antoinettestranden, som altid er under forandring og aldrig er helt den samme som dagen før. Både sommer og vinter har den meget at byde den natur- og badeinteresserede på.
Hvad enten det er sne eller sol, vinter eller sommer, så er Nordskoven altid en tur værd.
Specielt om foråret er skovbunden helt fantastisk med alle sine blomster, der myldrer frem.
Anemonerne er sikre forårsbebudere, selv om forårstemperaturerne ikke altid er værd at komme op til.
En af Nordskovens mindre, men ikke mindre hyggelige stier.
Nordskoven når helt ud til klitterne ned til Antoinettestranden.
Om vinteren, når stormene raser, og Østersøen viser tænder, står fuglene stille i deres flugt op mod vinden.
Om sommeren lokker den hvide “rivieraske” strandbred den badelystne.
Det kan være svært ikke bare at kaste sig ud i det klare vand.
Ænderne nyder solen på den store klippeblok på Antoinettestranden.
Stranden er aldrig den samme. Undertiden ligger denne store klippeblok midt oppe på stranden, ….
…. mens den til andre tider ligger omgivet af vand hele vejen rundt.
Solnedgang over Antoinettestranden en varm sommeraften.
Total Page Visits: 1104
Total Website Visits: 1141278