Tips og ideer

(Senest opdateret 17.02.2020)
1) Husenes farver
Erik Schjeldal, Lærkevej 15, har sendt denne redegørelse om den gule farve på husene på Lærkevej:
Den antageligt mest korrekte farve til husene på Lærkevej er udtrykt i Natural Color System-benævnelse
NCS S3050 Y20R,
som er den, der er registreret hos Teknik & Miljø.
Lærkevej 15 er dog blevet malet med farven S3060 Y20R. Denne farve er en anelse mere kulørt end den ovennævnte farve, men da malingen vil falme med tiden, har vi valgt denne farve, der indeholder 60 % kulør i forhold til de 50 % kulør, som er gældende for den korrekte farve, jvf. de to sidste cifre i den første blok af NCS-koden.
Vi har i øvrigt benyttet malingstypen Pinotex Superdec Plus med en glansgrad på ca. 30, svarende til halvmat. Basis i denne maling er vegetabilsk olie og alkyd. Præcis denne type af maling kan i øvrigt slet ikke leveres i S3050 Y20R, og det var egentlig den oprindelige grund til, at vi fraveg at male i den korrekte farve, men siden har vi så også ræssoneret os frem til at falmningsprocessen jo faktisk bør medtænkes.
I øvrigt er det min oplevelse, at de forskellige huses forskellige malingstyper har deres respektive farver fra meget forskellige typer af farvepigmenter, hvoraf nogle pigmenttyper falmer på en mere harmonisk måde end andre typer. Nogle ændrer meget kulør under falmningen. Der har tidligere været eksempler på, at nogle huse med tiden kunne skifte farve til bleg-lysebrune, mens andre beholder den oprindelige kulør og blot bliver lidt lysere med tiden. De pigmenter, der er tilsat den maling, vi har benyttet, ser ud til at være temmelig lysægte, kan vi se, men det fremgår desværre på ingen måde af deklarationerne på diverse fabrikater og malingstyper.
(August 2010)
Kirsten og Peder, Lærkevej 17, skriver:
Vi har malet med koldpresset linolie, som er produceret af WOLF’s Linolie- & Trætjærefabrik. Vi har tidligere købt malingen hos Holm-Nielsen, men købte direkte fra WOLF’s webshop i år, da Holm-Nielsen er gået konkurs.
Farven er er standard og hedder Almuegul.
(August 2010)
Vibeke og Christian Thøgersen, Lærkevej 7, skriver om farverne på deres hus:
Vi har siden vi første gang malede huset benyttet et produkt der hedder “Beckers”. I sin tid (1982) var der en farvehandler, der havde produktet i Rønne, som efterfølgende flyttede til Hasle, men nu er ophørt. Derfor indkøber vi nu malingen i Ystad. Malingen, vi anvender til murene, er en akrylfarve halv-blank (50). Farvekoden hedder:
  • BRYTBAS: C
  • YO 141.00
  • RO 0.75
  • SS 3.00
  • W 48.00
Malingen har vist sig at være meget slidstærk. Vi malede huset første gang i 1982, næste gang var omkring 1992, dog ikke vestsiden, sydsiden fik i 2008, også tilbygningen, og vestsiden i 2009. Tilbygningen blev malet umiddelbart efter opførelsen i 1996. Det var planlagt, at nordsiden skulle males dette år!!
Til dækbrædder, sternbrædder, skodder og udhæng bruges også et Beckers produkt, der hedder “UTEVIT”, også en akrylatmaling.
(August 2010)
Steffen Damgaard, Birkevej 7, har følgende oplysninger:
Eftersom der er hele 2 veje her i kvarteret, der officielt skulle have ens farver (Birkevej og Fyrrevej), kan jeg bidrage med vores valg.
Da vi sidste år skulle male vores nye carport, spurgte jeg simpelthen om den rigtige farve hos Thorsens farvehandel i Søndergade. Svaret var “heldækkende træbeskyttelse i svenskrød”. Farven er en standardfarve i Sadolins udvalg, og har nr. 542. Typen, vi bruger, er Pinotex Superdec Plus. I begyndelsen er glansgraden nok omtrent 30-40 – men efter et år med sol og regn får den en lidt mere mat overflade (men beholder farven udmærket).
Vi er nu i fuld gang med at give selve huset samme omgang – og først renser vi den gamle maling af med en varmepistol (for det støver ikke). Det er et stort arbejde, men det bliver flot.
I øvrigt bruger vi samme type maling til det hvide – altså vinduer, vindskeder osv. Bare i farven superhvid
(August 2010)
2) “Reservedele” til svenskehusene
Kristian Pihl, Lærkevej 9, oplyser følgende:
Vi har fundet en svensk butik (Malmø), der sælger dørhåndtag, der ligner de originale funkishåndtag i husene. De fås både i bakelit og teaktræ.
Der er også vinduesbeslag og alverdens andre spændende ting.
Her er et link:
(August 2010)
Steffen Damgaard, Birkevej 7, har sendt følgende oplysning, som kunne være af interesse for andre:
Vi har altid manglet et originalt hvidt/rødt husnummerskilt til at sidde på huset. Efter forespørgsel har vi lige modtaget et fint nyt nummerskilt fra kommunen – så hvis der er andre, der har uoriginale nummerskilte og hellere ville ha’ et originalt, så er kommunen altså leveringsdygtig.
(Oktober 2010)
3) Advarsler om vand i kælderen
Ole Larsen, Lærkevej 21, kom med denne idé:
For et par år siden var vi nogle, der blev temmelig overraskede, da vi en søndag i august stod op til oversvømmede kældre efter et heftigt natligt skybrud. Ole gjorde opmærksom på, at man for en ganske billig penge kan få en vandalarm, som giver lyd fra sig, hvis vandet under skybrud stiger op fra kloakafløbene i kælderen. Apparatet forhindrer ikke vandets indtrængen, men gør altså blot opmærksom på, at der sker noget, så man evt. kan nå at gribe ind, inden skaden for alvor breder sig.
Er du interesseret i at høre nærmere om dette lille nyttige apparat, kan du kontakte Ole for nærmere information. Ole oplyser, at apparatet kan anskaffes til en pris på omkring de 105 kr. inkl. moms – men det var altså i 2010!!
(Juni 2010)
Total Page Visits: 105
Total Website Visits: 1141270

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.